Masterclass Creëren van wederkerigheid in netwerken, hoe doe je dat? – Aardbevings Academie. Platform voor professionals die bewoners ondersteunen

Aanbod

Masterclass Creëren van wederkerigheid in netwerken, hoe doe je dat?

Locatie: Provincie Groningen, exacte locatie nader te bepalen

Soort: Masterclass

Vorm: Groep, maximaal 12 personen

Prijs: Kosteloos

(Start)datum: In overleg

Duur: 1,5 uur

Meer bereiken in netwerken, dat is de essentie van deze masterclass. Zorgorganisaties, onderwijs en overheden werken vaak samen in netwerken om patiënten/cliënten. Leerlingen en burgers beter van dienst te zijn. Toch heeft elke organisatie zijn eigen belangen. Hoe zorg je ervoor dat de partijen in zo’n netwerk hun eigen belang overstijgen, en aan het collectieve resultaat blijven denken?

In een netwerk kunnen organisaties veel meer bereiken voor burgers, zorgvragers, professionals en/of studenten, dan ieder voor zich. Heel belangrijk hierbij is dat het netwerk het voor elkaar krijgt dat betrokken organisaties bereid zijn een deel van hun zelfstandigheid in te leveren in het belang van het grotere netwerkdoel.

Hoe zorg je ervoor dat de partijen in zo’n netwerk hun eigen belang overstijgen, en aan het collectieve resultaat blijven denken?
Doelgerichte netwerken hebben zich bewezen als vorm van coördinatie om collectieve doelen te verwezenlijken. Doelgerichte netwerken worden gedefinieerd als groepen die samenwerken om niet alleen hun eigen doelen, maar ook een collectief doel te bereiken. Het vormgeven van dergelijke netwerken, kan worden gemandateerd of uitbesteed, bijvoorbeeld door de overheid of de lokale overheid. De zelfstandige organisaties zelf kunnen ook het initiatief nemen tot vormgeving van een doelgericht netwerk, bijvoorbeeld als eigen geformuleerde doelen niet alleen te realiseren zijn. Doelgerichte netwerken komen voor bij het aanpakken van complexe vraagstukken die vragen om multilaterale coördinatie, zoals vaak het geval is in de publieke en non-profit sectoren, voorbeelden zijn Integrale ouderenzorg, aardbevingsproblematiek, de Brede school en het nabuurschap. Ook komen zij voor bij het omgaan met grote rampen of het aanpakken van kritische en complexe gezondheidsproblemen.

In deze masterclass gaat Jelly Zuidersma in op de vraag:

  • Hoe zorg je ervoor dat de betrokkenen niet in de eerste plaats aan het eigen belang, eigen doelgroep denken maar juist aan het collectieve resultaat?
  • Hoe kun je je doelen zo formuleren dat je elkaar (de ander) in de toekomst nodig hebt, en dat het niet door een afzonderlijke relatie bereikt kan worden?
  • Hoe kun je een netwerk inrichten zodat de doelen voor burgers, zorgvragers, professionals bereikt worden?
  • Op welke wijze kun je de successen van netwerken monitoren en evalueren?

Programma (tijden)
Nader te bepalen.

Locatie
Provincie Groningen, exacte locatie nader te bepalen

Sprekers
Jelly Zuidersma, lector Wederkerigheid in leernetwerken bij de Hanzehogeschool Groningen

Aanbieder
Hanzehogeschool Groningen

Interesse?
Heb je interesse of vragen over het aanbod, vul dan het contactformulier in via onderstaande oranje button. We nemen dan z.s.m. contact met je op.

Nieuwsbrief Aardbevings Academie

Op de hoogte blijven van (gratis) activiteiten en kennisontwikkeling? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde activiteiten

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Scroll naar top

Zaterdag 9 oktober 2021 organiseren we de dag van de maatschappelijke pionier. Een dag specifiek bedoeld voor mensen die werken binnen het sociaal maatschappelijk domein in het aardbevingsgebied. Tijdens de dag krijg jij als professional de kans om medepioniers te ontmoeten, kennis te delen en leuke workshops te volgen. Deelname is gratis.