Meer bereiken in netwerken, dat is de essentie van deze masterclass. Zorgorganisaties, onderwijs en overheden werken vaak samen in netwerken om patiënten/cliënten. Leerlingen en burgers beter van dienst te zijn. Toch heeft elke organisatie zijn eigen belangen. Hoe zorg je ervoor dat de partijen in zo’n netwerk hun eigen belang overstijgen, en aan het collectieve resultaat blijven denken?
In een netwerk kunnen organisaties veel meer bereiken voor burgers, zorgvragers, professionals en/of studenten, dan ieder voor zich. Heel belangrijk hierbij is dat het netwerk het voor elkaar krijgt dat betrokken organisaties bereid zijn een deel van hun zelfstandigheid in te leveren in het belang van het grotere netwerkdoel.
Hoe zorg je ervoor dat de partijen in zo’n netwerk hun eigen belang overstijgen, en aan het collectieve resultaat blijven denken?
Doelgerichte netwerken hebben zich bewezen als vorm van coördinatie om collectieve doelen te verwezenlijken. Doelgerichte netwerken worden gedefinieerd als groepen die samenwerken om niet alleen hun eigen doelen, maar ook een collectief doel te bereiken. Het vormgeven van dergelijke netwerken, kan worden gemandateerd of uitbesteed, bijvoorbeeld door de overheid of de lokale overheid. De zelfstandige organisaties zelf kunnen ook het initiatief nemen tot vormgeving van een doelgericht netwerk, bijvoorbeeld als eigen geformuleerde doelen niet alleen te realiseren zijn. Doelgerichte netwerken komen voor bij het aanpakken van complexe vraagstukken die vragen om multilaterale coördinatie, zoals vaak het geval is in de publieke en non-profit sectoren, voorbeelden zijn Integrale ouderenzorg, aardbevingsproblematiek, de Brede school en het nabuurschap. Ook komen zij voor bij het omgaan met grote rampen of het aanpakken van kritische en complexe gezondheidsproblemen.
In deze masterclass gaat Jelly Zuidersma in op de vraag:
- Hoe zorg je ervoor dat de betrokkenen niet in de eerste plaats aan het eigen belang, eigen doelgroep denken maar juist aan het collectieve resultaat?
- Hoe kun je je doelen zo formuleren dat je elkaar (de ander) in de toekomst nodig hebt, en dat het niet door een afzonderlijke relatie bereikt kan worden?
- Hoe kun je een netwerk inrichten zodat de doelen voor burgers, zorgvragers, professionals bereikt worden?
- Op welke wijze kun je de successen van netwerken monitoren en evalueren?
Programma (tijden)
Nader te bepalen.
Locatie
Provincie Groningen, exacte locatie nader te bepalen
Sprekers
Jelly Zuidersma, lector Wederkerigheid in leernetwerken bij de Hanzehogeschool Groningen
Aanbieder
Hanzehogeschool Groningen
Interesse?
Heb je interesse of vragen over het aanbod, vul dan het contactformulier in via onderstaande oranje button. We nemen dan z.s.m. contact met je op.