Training Herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden – Aardbevings Academie. Platform voor professionals die bewoners ondersteunen

Aanbod

Training Herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden

Locatie: Online

Soort: Training

Vorm: Groep

Prijs: Kosteloos

(Start)datum: In overleg

Duur: 1 dagdeel van 2,5 uur

In de provincie Groningen wonen veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Reizen met het openbaar vervoer, het lezen van medicijnvoorschriften, ondertitels of veiligheidsinstructies, voor 1 op de 9 Groningers is dit niet vanzelfsprekend. In het aardbevingsgebied hebben mensen te maken met de afhandeling van schades aan hun huizen en de versterkingsoperaties. De communicatie hierover is formeel en het taalgebruik ingewikkeld. De procedures zijn vanuit juridisch oogpunt opgesteld. Het kunnen lezen van deze formele brieven, de informatiefolders en de informatie op websites is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Wanneer je als professional in gesprek gaat met een inwoner kan laaggeletterdheid een rol spelen in de wijze waarop het gesprek verloopt. Het is niet altijd helder of laaggeletterdheid aan de orde is en of de bewoner de informatie wel of niet heeft kunnen lezen of kan lezen op dat moment.  In deze online training leer je laaggeletterdheid te herkennen en wordt je bewust van de gevolgen hiervan.

Je krijgt kennis:

  • van de aard en omvang van de problematiek laaggeletterdheid;
  • van hoe laaggeletterdheid te herkennen;
  • van de verschillende instrumenten en methodieken om laaggeletterdheid te signaleren;
  • van hoe laaggeletterdheid te bespreken;
  • over de werkwijze van een taalhuis en hoe laaggeletterden te verwijzen naar de taalhuiscoördinatoren van een taalhuis.

Deze on-line training wordt verzorgt door Stichting lezen en Schrijven.

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij: dat is de missie van Stichting Lezen en Schrijven. Zij hebben feiten en cijfers paraat en helpen mensen aan een tweede kans als dat nodig is. Door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek. Door te werken aan het voorkomen ervan. Maar vooral door samen met partners en duizenden vrijwilligers taalscholing via taalhuizen te organiseren. Om toe te leiden richting deze scholing hebben zij de ondersteuning van professionals en vrijwilligers nodig. Zij bieden daarom ook graag deze training aan om laaggeletterdheid goed te leren herkennen en door te kunnen verwijzen richting hun Taalhuizen.

Deze training wordt in 2023 opgevolgd door de Workshops ‘bespreken van laaggeletterdheid’ en ‘motiverende gespreksvoering’. In deze workshop krijg je concrete handvatten om laaggeletterdheid te bespreken. Daarbij ligt het accent op het oefenen van gesprekstechnieken waarbij de casuïstiek is afgestemd op jouw werkomgeving.

Locatie
Online

Datum
In overleg.

Docent
Marieke Levenga

Interesse?
Heb je interesse of vragen over het aanbod, vul dan het contactformulier in via onderstaande oranje button. We nemen dan z.s.m. contact met je op.

Inschrijven

Nieuwsbrief Aardbevings Academie

Op de hoogte blijven van (gratis) activiteiten en kennisontwikkeling? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Scroll naar top

Zaterdag 9 oktober 2021 organiseren we de dag van de maatschappelijke pionier. Een dag specifiek bedoeld voor mensen die werken binnen het sociaal maatschappelijk domein in het aardbevingsgebied. Tijdens de dag krijg jij als professional de kans om medepioniers te ontmoeten, kennis te delen en leuke workshops te volgen. Deelname is gratis.