De dag van de maatschappelijk pionier – Aardbevings Academie. Platform voor professionals die bewoners ondersteunen

de dag van de
maatschappelijk
pionier

de dag van de
maatschappelijk
pionier

Werk jij binnen het sociaal maatschappelijk domein
in het aardbevingsgebied? Dan ben jij uitgenodigd!
Ontmoet – deel kennis – volg workshops. Kom jij ook?

Werk jij binnen het sociaal maatschappelijk domein
in het aardbevingsgebied? Dan ben jij uitgenodigd!
Ontmoet – deel kennis – volg workshops. Kom jij ook?

Samen met andere professionals sta je sterker.

Het event waar de mens achter de problemen centraal staat. Wij zetten samen onze schouders onder de aardbevingsproblematiek. Tijdens de dag van de
maatschappelijk pionier krijg jij, als professional de kans om medepioniers te ontmoeten, kennis te delen en leuke workshops te volgen. Kijk wat wij 9 oktober te bieden hebben en meld je aan!

Laat je QR-code zien via de CoronaCheck-app om toegang te krijgen tot het event.

Locatie event: De Puddingfabriek

Let op: de locatie is gewijzigd. Gezien het aantal deelnemers en versoepelde Corona maatregelen vinden we de locatie ‘Puddingfabriek’ in Groningen beter passen dan de eerder aangekondigde locatie ‘de Toekomst’ in Scheemda. Daarom switchen we van locatie.

Wat de eerste functie was van evenementenlocatie De Puddingfabriek laat zich raden. Het industriële pand aan de Hereweg in Groningen kent een lange geschiedenis en vele functies. De laatste jaren doet het dienst als broedplaats voor jonge ondernemers en als evenementenlocatie. Het pand is makkelijk te bereiken vanaf de ring zuid.

Adres nieuwe locatie
Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4
9725 BG Groningen

De spreker van de dag:
Paul Smit

Filosoof & cabaretier Paul Smit is een van de meest gevraagde sprekers van Nederland. Hij combineert humor en inhoud en gaat in op thema’s als samenwerking, innovatie & verandering. Paul studeerde af op de ‘Evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef tien boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. 

Jonas van der Vlugt

En niet te vergeten onze dagvoorzitter:
Jonas van der Vlugt

Hoe kom je in flow? Hoe ga je om met beperkende gedachten wanneer je onder druk staat? Ik deed er jarenlang onderzoek naar en kwam erachter dat, wanneer je het proces doorziet, je dit “totaal in control zijn” kan afdwingen. Als trainer help ik mensen in flow komen op het podium of voor een camera. Als dagvoorzitter help ik groepen met verbinden en het bereiken van echt contact.

Dit gaan we doen:
Programma

Tijd Omschrijving
9:00 - 9:30 : Inloop en ontvangst
9:30 - 9:45: Opening door onze dagvoorzitter Jonas van der Vlugt. Jonas heeft onderzoek gedaan naar het omgaan met beperkende gedachten wanneer je onder druk staat en hoe je in een flow kunt komen. Hij geeft ons wat tips en leidt ons door het programma.
9:45 - 10:30: Paul Smit. In een humoristische en energieke presentatie gaat Paul Smit in op diverse aspecten van het menselijk gedrag en de werking van ons brein. Wat werkt wel en wat werkt niet als we willen veranderen? Hoe kunnen we als mens flexibel en ontspannen in het leven staan en denken in mogelijkheden? Hoe ontstaat er verbinding, vertrouwen en creativiteit?
10:30 - 11:15: 1ste ronde workshops (Maatschappelijke effecten aardbevingen en Mentale en fysieke weerbaarheid)
11:30 - 12:15: 2e ronde workshops (Masterclass "Meer bereiken in netwerken" en Omgaan met stress)
12:15 - 13:15: Lunch. Tijdens de lunch is er de mogelijkheid deel te nemen aan activiteiten zoals: ‘find your buddy’, ‘bouw je huis’, ‘meet your coach’ en ‘bezoek het platform’.
13:15 - 14:00: 3e ronde workshops (Je weg vinden bij aardbevings vraagstukken en Conflict hantering)
14:00 -15:00: Afsluiting. Daarna hapje en een drankje onder muzikale begeleiding van Swoolish

6 workshops

Tijdens het evenement kun je maximaal drie workshops per persoon volgen. Op het aanmeldformulier geef je aan welke drie workshops jij wilt volgen.

Maatschappelijke effecten aardbevingen

De gezondheid van de bewoners in het aardbevingsgebied staat onder druk. De laatste uitkomsten van onderzoeken m.b.t stress gerelateerde klachten, toename huisartsenbezoek en burn-out worden besproken. Tijdens deze workshop krijgen we inzicht in wat de bevingen betekenen voor de bewoners en samenleving. Welke effecten hebben de (gevolgen van de ) bevingen op het individu, het gezin en de leefbaarheid in leefgemeenschappen? 

Mentale en fysieke weerbaarheid

Welke rol kan sport spelen bij het versterken van mentale en fysieke weerbaarheid bij bewoners in aardbevingsgebied? Voor inwoners die te maken hebben met langdurige stress als gevolg van gevoelens van onmacht, onzekerheid, onduidelijkheid en ongelijkheid, etc. Toegepaste theorieën worden vertaald in een praktijksituatie. Hierbij zetten we sport in om de professional in een gesimuleerde situatie kennis te laten maken met verschillende uitdagingen.   

Masterclass: Meer bereiken in netwerken

In een netwerk kunnen organisaties veel meer bereiken voor burgers, zorgvragers, professionals en/of studenten, dan ieder voor zich. Doelgerichte netwerken worden steeds meer als oplossing gezien voor complexe vraagstukken die om maatwerk vragen. 

Belangrijk is dat het netwerk het voor elkaar krijgt dat betrokken organisaties en hun professionals bereid zijn een deel van hun zelfstandigheid in te leveren in het belang van het grotere netwerkdoel. Hoe zorg je ervoor dat de partijen in zo’n netwerk hun eigen belang overstijgen, en aan het collectieve resultaat blijven denken?

Omgaan met stress

Hoe kun je mensen begeleiden die voortdurend de dreigingen voelen van het wonen in een aardbevingsgebied? Wat kun je als professional doen om hen te helpen structureel zelfzorg toe te blijven passen en veiligheid te ervaren?

Bij het leren herkennen van de fasen van gezond naar volledig uitgeput (burn-out) zijn er heel veel aanknopingspunten om tijdig in te grijpen. In deze interactieve workshop staat uitwisseling en het krijgen van praktische handvatten centraal.




Je weg vinden bij aardbevings vraagstukken

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen vinden niet zo heel diep in de ondergrond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Daarnaast zijn de woningen en gebouwen in Groningen nooit aardbevingsbestendig ontworpen en gebouwd. 

Conflict hantering

In de workshop conflict hantering in het aardbevingsgebied Groningen, krijgen professionals kennis en vaardigheden aangereikt om de specifieke problemen die zich voor kunnen doen bij de mensen die wonen in dit aardbevingsgebied beter te hanteren. We gaan het o.a. hebben over het directe en indirecte effect van psychotrauma op mensen en hoe zij omgaan met deze schokkende situatie. 




contact

Aardbevings Academie
Neem via email contact op via
aardbevingsacademie@ggd.groningen.nl

Postadres Aardbevings Academie
Postbus 584
9700 AN Groningen

De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4
9725 BG Groningen

Nieuwsbrief Aardbevings Academie
Aanmelden nieuwsbrief

Scroll naar top