‘Het raakt me om professionals te zien vastlopen’ – Aardbevings Academie. Platform voor professionals die bewoners ondersteunen

Nieuws

‘Het raakt me om professionals te zien vastlopen’

Coosje Klootwijk (wit shirt) en Lizan Hylarides.

Coosje Klootwijk en Lizan Hylarides weten: je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Voor de Aardbevings Academie hebben ze een training ontwikkeld die professionals in het aardbevingsgebied helpt om hun mentale weerbaarheid te vergroten.

Waarom hebben jullie deze training ontwikkeld?

Lizan: We waren een tijdje geleden aanwezig bij een bezoek van Mark Rutte aan Loppersum, waar hij met veldwerkers sprak. We hoorden toen hoe veel van hen volschoten omdat de problematiek zo intens is en niet op te lossen. Dit zijn professionals die mensen in het aardbevingsgebied begeleiden en/of ondersteunen, maar soms kunnen ze niet helpen, alleen een luisterend oor bieden. Dan kun je mentaal in de knoei raken.

Veel trainingen voor professionals in het aardbevingsgebied zijn erop gericht hoe je de bewoners kunt helpen, maar wij willen hen een tool aanbieden waarmee ze zichzelf kunnen helpen. Want als je goed voor jezelf zorgt, kun je de bewoners ook beter helpen.

De training heet ‘Dynamische deskundigheidsbevordering & intervisie’. Wat kunnen cursisten verwachten?

Lizan: Het is een training van drie dagdelen die we in-company geven bij organisaties, voor teams van vier tot acht mensen. Het doel is om mensen te helpen om hun mentale weerbaarheid te vergroten, om ze ruimte in hun hoofd te geven en hun veerkracht te vergroten.

Veel situaties waar deze professionals mee te maken krijgen zijn niet oplosbaar. Daar moet je mee leren om te gaan, zodat je minder kwetsbaar bent. Dat idee komt uit de hoek van de brandweer, commandokorpsen en traumateams, die daar al lang mee werken. Wij vertalen dat naar deze specifieke doelgroep.

Coosje: Intervisie is vaak een beetje statisch: iemand brengt iets in en dan ga je door vragen te stellen kijken wat diegene daar zelf nog aan kan toevoegen of veranderen. Wij gaan ons ook richten op het lichaam. Wat voel je als je vastzit, en wat gebeurt er als je het los kunt laten?

De inbreng van de deelnemers zelf is erg belangrijk. Mensen in een team of op een afdeling lopen vaak tegen dezelfde dingen aan. Daarom willen we een buddysysteem invoeren, zodat je dingen kunt delen en bij iemand terecht kunt als je het moeilijk hebt. Het idee is ook dat je na de training als team samen verder aan de slag kunt met de handvatten die wij aanreiken.

Jullie werken zelf ook met gedupeerden van de aardbevingen, zie je dat terug in de training?

Lizan: Absoluut. Coosje en ik werken allebei in de geestelijke gezondheidszorg – Coosje als systeemtherapeut en ik als verpleegkundige – en daarnaast zijn we allebei casemanager bij de Commissie Bijzondere Situaties. Die helpt bewoners een oplossing te vinden bij zaken die in een impasse zijn geraakt. De situaties waar professionals in het gebied mee te maken hebben komen wij dus ook in de dagelijkse praktijk tegen, daar kunnen wij de training heel specifiek op aanpassen. Die extra deskundigheid nemen wij mee.

Coosje: Wij staan met onze voeten in de klei. Wij wonen ook in het aardbevingsgebied en hebben allebei schade aan ons huis, dus veel dingen die we horen, hebben we ook zelf ervaren. Het raakt me om professionals te zien vastlopen die hun werk met ziel en zaligheid doen. Dan is het heel waardevol om onze kennis in te kunnen zetten om hen goed toe te rusten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Geef een antwoord

Scroll naar top

Zaterdag 9 oktober 2021 organiseren we de dag van de maatschappelijke pionier. Een dag specifiek bedoeld voor mensen die werken binnen het sociaal maatschappelijk domein in het aardbevingsgebied. Tijdens de dag krijg jij als professional de kans om medepioniers te ontmoeten, kennis te delen en leuke workshops te volgen. Deelname is gratis.