Training Positieve Gezondheid: ‘Ik kwam heel enthousiast bij de cursus vandaan’ – Aardbevings Academie. Platform voor professionals die bewoners ondersteunen

Nieuws

Training Positieve Gezondheid: ‘Ik kwam heel enthousiast bij de cursus vandaan’

Fennie Munneke

Ook als je werk niet direct met de aardbevingsproblematiek te maken heeft, zijn de cursussen van de Aardbevings Academie heel nuttig, vindt Fennie Munneke, gezondheidsbevorderaar bij de GGD Groningen. Zij volgde de training positieve gezondheid. ‘Ik heb me al voor de verdiepende cursus ingeschreven.’

 Hoe kon je het cursusaanbod van de Aardbevings Academie in jouw werk gebruiken?
Als gezondheidsbevorderaar bij de GGD ga ik veel met mensen en instanties in gesprek om ze te motiveren iets met het thema leefstijl te doen. Ik ben makelaar Jong Leren Eten, dus in mijn geval gaat dat specifiek om voeding en kom ik veel op scholen. We kijken samen hoe je een gezonde leefstijl op een positieve manier kunt promoten. Dus ik was heel nieuwsgierig naar de training positieve gezondheid.

Wat vond je van de cursus?
Super, ik kwam er heel enthousiast vandaan. Het waren twee middagen en we werden bedolven onder de informatie. De docent kon het heel leuk vertellen. Ik heb een heel mooi beeld gekregen van wat positieve gezondheid nou eigenlijk is.

Het idee is dat je je niet focust op problemen en ziekte. Die laat je er zijn, ze mogen gezien worden, maar als iemand bijvoorbeeld een beperking heeft, kijk je naar wat diegene nog wel kan. Waar word je blij van, wat zijn je mogelijkheden? Je richt je niet alleen maar op gezond worden, want soms lukt het niet om beter te worden en dan heb je daarmee te dealen.

Werd er ook ingezoomd op hoe je in het aardbevingsgebied met dit thema omgaat?
Ja, daar werd zeker aandacht aan besteed. Het onderwerp mentale gezondheid speelt in dit gebied meer dan elders. Het belangrijkste, zeiden ook de professionals die bij de cursus waren, is dat je het gesprek aangaat met de inwoners. Je kunt hun problemen niet meteen oplossen, maar zorg dat ze gehoord en gezien worden. Luister met aandacht. Op welke gebieden loopt iemand vast en wat zou je daaraan kunnen doen? Je kijkt naar wat iemands leven betekenis geeft en daar focus je op, niet op de problemen.

In de cursus kwam ook een gesprekstechniek ter sprake waarbij je kijkt in welke fase iemand zit en daar pas je vervolgens je gespreksstijl op aan. Daar zou ik nog wel meer over willen weten. Er is ook een verdiepende cursus positieve gezondheid, daar heb ik me voor ingeschreven. En de cursus gesprekstechnieken wil ik ook nog graag volgen. Ik volg de Aardbevings Academie en kijk elke keer of er nog iets interessants bij het aanbod zit.

Voor wie zou deze cursus nog meer interessant zijn?
Voor alle professionals die dicht bij de burger staan. Ik denk bijvoorbeeld ook aan buurtsportcoaches. Maar eigenlijk heeft iedereen er wel wat aan, ook de burgers zelf. Het is een bepaalde mindset: je erkent iemands sores – of die van jezelf – maar je geeft er een twist aan. Wat kun je nog wel, waar ben je dankbaar voor?

Kreeg je van je werkgever de vrijheid om mee te doen aan de cursus?
De GGD is natuurlijk een van de partijen achter de Aardbevings Academie, maar mijn leidinggevende moedigde het ook echt aan. Zij benadrukte dat de cursussen niet alleen voor de professionals zijn die zich direct met de aardbevingsproblematiek bezig houden. Wij werken ook in het aardbevingsgebied, alleen in een andere hoedanigheid. We komen bij gemeenten en bij scholen en daar tref je weer mensen die daarmee te maken hebben.

Waarom is het volgens jou belangrijk dat dit platform bestaat?
Ik ben echt een fan van een leven lang leren en het zou mooi zijn als elke professional daar zo in zou staan. In elk vak zijn vernieuwingen en dan is het goed dat je je daarin kunt scholen. Daar moet je de ruimte voor maken, voor jezelf, maar ook voor anderen. Want je verrijkt je professionele skills en die kun je ook weer doorgeven. Je leert altijd iets van zo’n cursus en het geeft je weer energie om daarna weer met de waan van de dag bezig te gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Geef een antwoord

Scroll naar top

Zaterdag 9 oktober 2021 organiseren we de dag van de maatschappelijke pionier. Een dag specifiek bedoeld voor mensen die werken binnen het sociaal maatschappelijk domein in het aardbevingsgebied. Tijdens de dag krijg jij als professional de kans om medepioniers te ontmoeten, kennis te delen en leuke workshops te volgen. Deelname is gratis.